1. Pelop@ki
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. Ιστορία – Ελ. Μυθολογία
  6. /
  7. Ιερός Ναός Αγίων Αποστόλων Καλαμάτας

Ιερός Ναός Αγίων Αποστόλων Καλαμάτας

Ο Ιερός Ναός των Δώδεκα Αποστόλων στην Καλαμάτα βρίσκεται στην πλατεία 23ης Μαρτίου και αποτελεί θρησκευτικό μνημείο μεγάλης σημασίας για την ίδια την πόλη, καθώς και για ολόκληρο τον ελληνισμό. Ο ναός είναι αφιερωμένος στους Δώδεκα Αποστόλους του Χριστιανισμού και φημίζεται για τη νεοκλασική αρχιτεκτονική του.


Ιδιαίτερης σημασίας αποτελεί το γεγονός της Επανάστασης του 1821. Στις 23 Μαρτίου του 1821, εκεί, στην πόλη της Καλαμάτας και συγκεκριμένα, στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων, οι Έλληνες Επαναστάτες λειτουργήθηκαν, κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων και έδωσαν τον όρκο τους για αυτοθυσία έως ότου να επιτύχουν την Απελευθέρωση της πατρίδας απο τον τουρκικό ζυγό. Τα κατάφεραν και έτσι, η Επανάσταση, ξεκινώντας απο την Καλαμάτα, έγινε σύμβολο της ελληνικής αντίστασης και του πατριωτισμού, τροφοδοτώντας τον αγώνα για ανεξαρτησία σε ολόκληρη τη χώρα.


Σήμερα, η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων αποτελεί τόπο λατρείας για ντόπιους και επισκέπτες εδώ και δύο αιώνες, ενώ η ιστορική και πολιτιστική της σημασία την καθιστούν απαραίτητο προορισμό για όποιον ενδιαφέρεται για τη θρησκευτική και αρχιτεκτονική κληρονομιά.

Pelopaki-sign
Back to top arrow