1. Pelop@ki
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. Φαγητά & Ποτά
  6. /
  7. Η ιστορία και η προέλευση των...

Η ιστορία και η προέλευση των μελομακάρονων!

Τα μελομακάρονα αποτελούν ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό. Πρόκειται για ένα είδος «μπισκότων μελιού», καθώς παρασκευάζονται με αλεύρι ή και σιμιγδάλι, ζάχαρη, ελαιόλαδο, πορτοκάλι και περιχύνονται στο σιρόπι απο μέλι και κανέλα και πασπαλίζονται με θρυμματισμένα καρύδια. Είναι γλυκά και τραγανά· πραγματική απόλαυση!

Η λέξη «μελομακάρονο» ετυμολογικά έχει αρχαιοελληνική προέλευση. Συγκεκριμένα, προέρχεται απο τις λέξεις «μακαρωνία» και «μέλι». Κατά τον μεσαίωνα «μακαρωνία» ονομαζόταν το «νεκρώσιμο δείπνο», το οποίο συνηθιζόταν να αποτελείται απο ζυμαρικά. Η λέξη «μακαρωνία» προήλθε απο την αρχαιοελληνική λέξη «μακαρία». Ως «μακαρία» χαρακτήριζαν ένα μικρό κομμάτι άρτου (σε σχήμα μπισκότου – όπως είναι το σημερινό μελομακάρονο), το οποίο έδιναν, ως κέρασμα, στους παρόντες της κηδείας για το καλό της ψυχής του νεκρού. Στη συνέχεια, ήρθε και η στιγμή όπου οι αρχαίοι Έλληνες περιέλουσαν αυτούς τους μικρούς άρτους με μέλι και έτσι προέκυψαν τα μελομακάρονα! Τα μελομακάρονα τότε, τα πρόσφεραν στους θεούς του Κάτω Κόσμου, για να τους γλυκάνουν και να εξασφαλίσουν την εύνοιά τους.

Οι Λατίνοι και κατόπιν, οι Ιταλοί χρησιμοποίησαν τη λέξη «μακαρωνία» ως «maccarone» και κατέληξαν στο να ονομάζουν τα ζυμαρικά τους «σπαγγέτι». Η Γαλλία και η Αγγλία, μετά το μεσαίωνα, δημιούργησαν ένα είδος αμυγδαλωτού μπισκότου και το ονόμασαν «macaroon», γνωστό ως «μακαρόν».

Στα χρόνια του Βυζαντίου, τα μελομακάρονα κράτησαν τη μορφή τους, αλλά άλλαξε η υπόστασή τους, καθώς μεταφέρθηκε η συνταγή και παρασκευή τους κατά τις ημέρες του Δωδεκαημέρου, δηλαδή των ημερών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων.

Σήμερα, πριν ακόμα έρθουν καλά – καλά τα Χριστούγεννα, μικροί και μεγάλοι δεν παραλείπουν να φτιάξουν μελομακάρονα, να δοκιμάσουν τα κλασικά με το μέλι ή και τα πιο μοντέρνα με την επικάλυψη σοκολάτας. Πολλές οι συνταγές και οι παραλλαγές· η βάση και η γλύκα τους όμως, παραμένει ίδια. Έτσι, το έθιμο αναβιώνει και τα σπίτια γεμίζουν, κάθε χρόνο, κάθε Χριστουγεννιάτικη περίοδο, με γλυκές μυρωδιές πορτοκαλιού, μελιού και έντονων μπαχαρικών.

Τα μελομακάρονα μπορεί ο καθένας να τα βρει σε φούρνους, ζαχαροπλαστεία, σουπερ – μάρκετς παντού στην Ελλάδα. Κάθε γιαγιά και μαμά έχει και τη δική της συνταγή. Τα μελομακάρονα μπορούν να συνοδέψουν τέλεια το ρόφημα, το τσάι ή τον καφέ σας. Ανάλογα με το πόσο γλυκατζής ή μη είστε, μπορείτε να τα βρείτε με πολλή, λίγη ή και καθόλου ζάχαρη. Τα πολύ σιροπιασμένα μελομακάρονα είναι και τα πιο μαλακά σε υφή, καθώς και αυτά που παρασκευάζονται με σιμιγδάλι, αντί αλεύρι. Ενώ αυτά που έχουν λίγο μόνο σιρόπι είναι και τα πιο τραγανά.

Η συνταγή των μελομακάρονων είναι απλή, εύκολη και ικανή να δώσει χαρά στα παιδιά αν τους ζητήσετε να συμμετάσχουν στο ζύμωμα και πλάσιμό τους. Θα ξέρουν πως θα φάνε τα μελομακάρονα, που τα ίδια τους έχουν πλάσει και θα βάλουν τα δυνατά τους για ένα τέλειο αποτέλεσμα! Οπότε μην χάνετε την ευκαιρία να περάσετε διασκεδαστικά και γλυκά τις ημέρες των Χριστουγέννων!

Pelopaki-sign