1. Pelop@ki
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. Φαγητά & Ποτά
  6. /
  7. Καφές α λά Ελληνικά!

Καφές α λά Ελληνικά!

Παραδοσιακός ελληνικός καφές:

Ο καφές αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής κουλτούρας εδώ και αιώνες, με τα καφενεία να λειτουργούν ως κοινωνικοί κόμβοι για τους ντόπιους. Οι Έλληνες έχουν τον δικό τους μοναδικό τρόπο παρασκευής και σερβιρίσματος του παραδοσιακού ελληνικού καφέ. Πρόκειται για ένα είδος δυνατού καφέ, ο οποίος παρασκευάζεται απο την άλεση κόκκων καφέ και βράζεται σε μπρίκι. Μόλις αρχίσει να χοχλάζει, σχηματίζει φουσκάλες στην επιφάνειά του και τότε, είναι έτοιμος για να μπει στο φλυτζάνι.

Αναλόγως την πυκνότητα των φυσαλίδων του και την ποσότητα του νερού χαρακτηρίζεται σε βαρύ ή ελαφρύ ελληνικό καφέ. Μπορεί να είναι σκέτος, μέτριος με λίγη ζάχαρη ή γλυκός ή ακόμη και πετιμέζι.

Συνήθως, συνοδεύεται  από ένα ποτήρι νερό και ένα γλυκό έδεσμα, όπως κουλουράκι ή απο λαλάγγι αν πρόκειται για την Καλαμάτα. Η παράδοση της κατανάλωσης καφέ στην Ελλάδα συνεχίζει να ευδοκιμεί, με νέα καφέ και καφετέριες να εμφανίζονται σε ολόκληρη τη χώρα!

Frappé:

Ο φραπές είναι ένα ελληνικό δροσιστικό παγωμένο ρόφημα καφέ που αποτελεί βασικό στοιχείο στην ελληνική κουλτούρα του καφέ και στην καθημερινότητα των Ελλήνων. Παρασκευάζεται ανακινώντας δυνατά, για μερικά δευτερόλεπτα σε σέικερ ή φραπεδιέρα, στιγμιαίο καφέ, ζάχαρη (αν θέλουμε) και νερό μαζί, μέχρι να δημιουργηθεί ένα αφρώδη μείγμα. 

Αυτό το μείγμα στη συνέχεια χύνεται μέσα σε ποτήρι που περιέχει μερικά παγάκια. Προαιρετικά, μπορούμε να συμπληρώσουμε και γάλα. Ο Φραπές σερβίρεται με καλαμάκι και είναι τέλειο για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού ή γενικά, κάθε φορά που χρειάζεται κανείς μια ενισχυμένη δόση καφεΐνης!

Freddo Espresso:

Ο Freddo Espresso είναι ένα δημοφιλές ρόφημα παγωμένου καφέ από την Ελλάδα. Φτιάχνεται συνδυάζοντας 2 σφηνάκια εσπρέσο με ζάχαρη (αν θέλουμε) και χτυπώντας τον στη φραπεδιέρα δυνατά με πάγο μέχρι να αφρίσει. Στη συνέχεια, ο αφρώδης εσπρέσο χύνεται σε ένα ποτήρι γεμάτο με παγάκια.

Ο Freddo Espresso έχει μια τολμηρή, πλούσια γεύση και αποτελεί ένα ιδιαίτερο ρόφημα κρύου καφέ!

Freddo Cappuccino:

Το Freddo Cappuccino είναι ένα επίσης δημοφιλές ελληνικό ρόφημα κρύου καφέ που συνδυάζει τον εσπρέσο με αφρόγαλο. Η λέξη “freddo” σημαίνει κρύο στα ιταλικά και αυτό το δροσιστικό ρόφημα καφέ είναι κατάλληλο για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού και όχι μόνο!

Για να φτιάξουμε ένα Freddo Cappuccino χρειαζόμαστε πρώτα, ένα μικρό ποτήρι με λίγα παγάκια και μέσα σε αυτό ρίχνουμε τον εσπρέσο, ο οποίος με τη σειρά του γίνεται freddo. Στη συνέχεια, χτυπάμε το γάλα στη μηχανή του καφέ μέχρι να ζεσταθεί λίγο και να δημιουργηθεί μια αφρώδης επιφάνεια. Τότε, περιχύνουμε με μια γενναιόδωρη στρώση αφρού γάλακτος και είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε το freddo espresso. Εάν θέλουμε, πασπαλίζουμε το αφρόγαλο με κανέλα ή σκόνη κακάο. Το αποτέλεσμα είναι μια κρεμώδης, γλυκιά και παγωμένη απόλαυση καφέ!

Pelopaki-sign
Back to top arrow