1. Pelop@ki
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. Φαγητά & Ποτά
  6. /
  7. Φέρε μου ένα φραγκόσυκο λαχταριστό…

Φέρε μου ένα φραγκόσυκο λαχταριστό…

Απέναντι απο το σπίτι μου βλέπω μια σειρά απο επιβλητικές φραγκοσυκιές, που φτάνουν απο 3 έως και 5 μέτρα ύψος. Στην αρχή έβλεπα μόνο τα πλατιά τους φύλλα με τα αγκάθια. Όμως, μόλις ζεστάθηκε ο καιρός, άνθισαν και φάνηκαν, μέσα απο τα αγκάθια τους, μικρά κίτρινα άνθη και στη συνέχεια, ήρθε και ο καρπός!

Το καλοκαίρι πια, βλέπω συχνά – πυκνά περαστικούς να έρχονται να μαζέψουν τα περίφημα φραγκόσυκα! Μου αρέσει πολύ το ώριμο, ροδοκόκκινο χρώμα των καρπών τους, αλλά με τέτοια αγκάθια που έχουν τα φύλλα τους, δεν λέω να πλησιάσω!

Θέλει προσοχή το μάζεμα των φραγκόσυκων. Θα σου πω τον τρόπο και εγώ θα περιμένω μετά να τα φάω… καθώς, εδώ σε εμάς, στην Πελοπόννησο, καλοκαίρι χωρίς φραγκόσυκα δε γίνεται!

Ξεκινάμε απο τα σημαντικά! Μην ξεχάσεις τα γάντια κήπου και έναν κουβά για να βάλεις μέσα τα φραγκόσυκα. Με μια απλή πατέντα απο κοντάρι, που στην άκρη του θα έχεις δεμένο κομμένο μπουκάλι, θα μπορέσεις να κόψεις τον καρπό απο τα πλατιά και χοντρά, αγκαθωτά φύλλα της φραγκοσυκιάς.

Μετά, θα πλύνεις τα φραγκόσυκα εξωτερικά, με μπόλικο νερό και τότε, μπορείς να ξεκινήσεις το καθάρισμά τους. Το ιδανικότερο είναι να τα καθαρίσεις σε εξωτερικό χώρο, στον κήπο ή την αυλή ή έστω στο μπαλκόνι σου.

Χρειάζεται να φοράς γάντια για το καθάρισμα των φραγκόσυκων, αλλά κατά πάσα πιθανότητα, να περιμένεις ότι θα γεμίσεις μερικά απο τα αγκάθια τους, είτε στα ρούχα σου, είτε στα χέρια σου… Αλλά λύση υπάρχει· αν στο χέρι σου αισθανθείς αυτά τα λεπτά αγκάθια, τότε να τα καψαλίσεις με τον αναπτήρα, περνώντας τη φλόγα του με γρήγορες κινήσεις απο το σημείο που νιώθεις τα “τσιμπήματα”.

Τέλος, βάζεις τα φραγκόσυκα σε μπολ μέσα στο ψυγείο και έτοιμα! Τότε, έρχεται η σειρά μου να δοκιμάσω 1, 2, 3, 4, 5 κομμάτια…

Α! Mάθε και αυτό! Οι φραγκοσυκιές, αποτελούν ένα είδος κάκτου, που όμως, είναι πλέον εξημερωμένο. Συνηθίζουν να ευδοκιμούν σε άνυδρες ή και ημι-άνυδρες περιοχές. Λέγεται πως η προέλευσή τους εντοπίζεται στο Μεξικό.

Και το πιο σημαντικό τώρα! Τα φραγκόσυκα περιέχουν μπόλικη βιταμίνη C, έχουν αντιοξειδωτική δράση και μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας του δέρματος, της καρδιάς και του ανοσοποιητικού συστήματος!

Pelopaki-sign
Back to top arrow